Засідання Координаційної ради об’єднань громадян соціального спрямування

29.03.2024 відбулось засідання Координаційної ради об’єднань громадян соціального спрямування.

Управління      праці    та   соціального    захисту     населення     на    сьогоднішній   день    співпрацює  з понад 60  громадськими об’єднаннями  м. Хмельницького. Кожна організація  діє на підставі статуту (положення) у якому зазначаються предмет, цілі, завдання та основні форми благодійної діяльності.

Ці організації працюють з різноманітними категоріями населення, а саме: ветеранами війни, особами, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та членами їх сімей; особами з інвалідністю; чорнобильцями;  воїнами-інтернаціоналістами, нарко та алкозалежними, внутрішньо переміщеними особами. 

Згідно розподілу бюджетних коштів їм надається фінансова підтримка з міського бюджету.

У 2023 році  на засіданнях координаційної ради об’єднань громадян розглянуто звернення та прийнято рішення про фінансування  55 організацій. 

Сьогодні, відповідаючи на виклики воєнного часу, багато ГО переформатовують свою діяльність та ставлять перед собою інші цілі та завдання, ніж ті, що були визначені їхніми установчими документами. Найпоширенішими є, наприклад, надання фінансової та організаційної допомоги ЗСУ та ТрО, організація допомоги постраждалим людям, допомога внутрішньо переміщеним особам, організація гуманітарної допомоги, автоволонтерство тощо. 

08.02.2024 були внесені зміни в рішення виконавчого комітету  «Про створення координаційної ради об’єднань громадян соціального спрямування»

Зазначеним рішенням:

– доопрацьовано «Положення про координаційну раду об’єднань громадян соціального спрямування»

розроблено «Порядок надання фінансової підтримки громадським організаціям для виконання (реалізації) проєктів на території  Хмельницької міської територіальної громади», яким визначено:

1. Категорію населення – пільгові та соціально вразливі верстви населення.

2. Виконання проєктів для підтримки вказаної категорії.

3. Умови фінансування для виконання проєктів: початкова – 50 відсотків загального обсягу коштів фінансової підтримки, наступна сума – за результатами аналізу звітності.

Визначено пріоритетні напрями діяльності громадських організацій:

  • Соціальна реабілітація осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;
  • Розвиток волонтерських ініціатив;
  • Реабілітація та соціальний захист осіб з особливими потребами;
  • Допомога ветеранам війни та людям похилого віку.

Участь у роботі Координаційної ради дає змогу моніторити напрямки діяльності та категорію громадян, якими опікуються спільноти, інформувати керівників об’єднань про напрямки діяльності, про державні та міські  програми, які реалізуються задля соціальної захищеності захисників України та їх родин, внутрішньо переміщених осіб та людей з інвалідністю. Обізнаність про дієві громадські об’єднання територіальної громади дозволяє налагоджувати комунікацію з ними та з безпосередніми отримувачами соціальних послуг.

Поділитись