Загальна інформація

Основним пріоритетом соціально-економічного розвитку міста Хмельницького стає соціальна орієнтація. Соціальний захист поширюється на все населення, він передбачає створення різних умов для ефективної життєдіяльності усіх мешканців міста та забезпечення конституційно визначених прав для кожного громадянина.

Отримавши повноваження, управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради покликане щоденно вирішувати питання життєзабезпечення вразливих категорій громадян міста, задоволення їхніх потреб, створення ефективних умов для життя, праці та відпочинку. Стабільність роботи управління забезпечувалась і забезпечується вмілим керівництвом та досвідченими, чуйними працівниками, які переймаються проблемами соціально незахищених верств населення та в межах повноважень оперативно їх вирішують.

У 2011 році з метою оптимізації структури та покращення роботи виконавчих органів міської ради, рішенням другої сесії було припинено управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради шляхом приєднання до управління праці та соціального захисту населення. Повноцінне функціонування управління праці, соціального захисту та охорони здоров’я Хмельницької міської ради тривало лише 1 рік. У зв’язку з  початком проведення галузевої реформи охорони здоров’я в Україні у 2012 році відділ охорони здоров’я було від’єднано.

У зв’язку з припиненням управління у справах сім’ї та молоді Хмельницької міської ради, з січня 2011 року управлінню делеговано ще один суттєвий  напрям – це робота з багатодітними сім’ями.

Варто відмітити, що значна увага управлінням праці та соціального захисту населення приділяється організації прийому громадян, які звертаються за призначенням усіх видів соціальної допомоги в тому числі житлових субсидій. У 2009 та 2010 роках було відкрито 2 сучасних громадських приймальні – повул..Зарічанській 14/4, Шевченка, 99, а також проведені ремонтні роботи у громадській приймальні повул..Інститутській, 18.

Таким чином 5 громадських приймалень управління розташовані в усіх мікрорайонах міста. Там створені оптимальні умови для відвідувачів, зокрема для безперешкодного доступу осіб з обмеженими можливостями, встановлені інформаційні таблички з надрукованими рельєфними знаками (шрифтом Брайля).

Досвіду ведення успішної соціальної політики в місті Хмельницькому присвячені нові програми з питань надання інноваційних  соціальних послуг.

Зважаючи на курс, який взяла наша держава у реформуванні соціальної політики, орієнтованої на якісно нові стандарти надання соціальних послуг, у місті успішно функціонують, нові моделі закладів.

Управлінню підпорядковані 5 установ, які надають соціальні послуги, три з них здійснюють соціальний захист і реабілітацію дітей та молоді з обмеженими можливостями.

Складовою частиною системи соціального захисту Хмельницького є міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Заклад створений у лютому 1989 року. У перші роки діяльності в закладі працювало 7 соціальних робітників, котрі обслуговували 88 немічних, одиноких підопічних вдома. З кожним роком клієнтів ставало більше, відповідно і розширювалась мережа соціальних послуг та збільшувалось число працівників.

За цей час заклад декілька разів було реорганізовано. Незважаючи на це, основне його завдання – забезпечення права громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, на соціальні послуги – залишається незмінним.

Ниніміський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) – соціальна установа сучасного типу, в якій отримують послуги одинокі громадяни похилого віку, особи, які в силу різних обставин опинилися в скрутному матеріальному становищі та звернулись із заявою про допомогу до міської влади, переміщені особи зі східних областей, особи з обмеженими фізичними можливостями, яким необхідна допомога в забезпеченні засобами особистої гігієни, допоміжними засобами пересування, фізичної та психологічної реабілітації. У територіальному центрі сформовано два відділення: відділення денного перебування та адресної допомоги та відділення догляду вдома. 

Ще одним суттєвим напрямком діяльності центру є соціально-побутова адаптацію людей, що перенесли інсульт та мають функціональні розлади, незалежно від віку, наявності групи інвалідності, соціального статусу.

У  2001 році було створено Центр реабілітації змішаного типу для інвалідів і дітей-інвалідів з розумовою відсталістю „Школа життя”.У 2011 році  суттєво змінився напрямок діяльності установи і відповідно було змінено назву на Центр соціальної реабілітації для дітей-інвалідів „Школа життя”. Центр значно розширив мережу отримувачів та спектр надання соціальних послуг дітям-інвалідам з різними нозологіями, адже раніше заклад спеціалізувався лише для надання послуг дітям-інвалідам з розумовими відхиленнями. Щороку курс реабілітації проходить близько 115 осіб. Також, здійснюється соціально-педагогічний патронат у сім’ях в яких виховуються діти інваліди.

У 2007 році відкрито Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю в наслідок інтелектуальних порушень  «Родинний затишок» один з унікальних реабілітаційних центрів на  Хмельниччині. У центрі створені прекрасні умови для проходження реабілітації і адаптації у суспільство молодих інвалідів з розумовими обмеженнями.У Центрі щороку проходять повноцінний курс реабілітації близько 80 осіб. У закладі створено трудову майстерню для свічко-виливання та гончарної справи.

У грудні 2017 року у  “Родинному затишку” урочисто відкрили поверх для цілодобового перебування вихованців. Тут обладнали зручні спальні, масажний кабінет, кімнату відпочинку, санвузол, залу для занять тощо.

З 2008 року в місті діє Центр соціальної підтримки та адаптації де протягом року отримують соціально-побутові послуги близько 240 осіб, зокрема реєстрація місцезнаходження, поновлення документів, гаряче харчування, гуманітарний одяг, тощо.       

В установі функціонує два відділення – обліку та нічного перебування.

Процес реабілітації безпритульних осіб і звільнених з місць позбавлення волі здійснюється шляхом надання їм правової, психологічної, соціальної, медичної та побутової допомоги в подоланні тимчасових труднощів, а також у встановленні особи та відновленні документів.

Клієнти отримують послуги нічного перебування, гарячого харчування, реєстрації місця перебування за адресою Центру, допомогу в працевлаштування, тощо.  В Центрі «Промінь надії»  кімнати для нічного перебування розраховані на 40 ліжко-місць для чоловіків та 10 для жінок.

У вересні 2008 року було відкрито Рекреаційний центр сімейного типу по відновленню здоров’я дітей-інвалідів та інших груп населення з обмеженими можливостями «Берег надії», що у селі Головчинці Летичівського району. У даному закладі оздоровлення проходять не тільки діти-інваліди, але й дорослі, люди похилого віку та ветерани, які мають інвалідність. Щороку Центр приймає понад 300 осіб.      

В Центрі забезпечуються належні санітарно-гігієнічні умови проживання,   чотирьохразове харчування, організовуються різноманітні екскурсії, вечори дозвілля, вечірні дискотеки, та різноманітні конкурси.

Ласкаво просимо до WordPress. Це ваш перший запис. Редагуйте або видаліть, а потім починайте писати!

Історична довідка

Архівні документи свідчать, що одним з перших відділів, створених у системі виконавчої влади, після визволення міста Хмельницького від німецько-фашистських загарбників в 1944 році, був відділ соціального забезпечення, перейменований згодом у відділ соціального захисту населення.

На стадії становлення соціальний захист населення здійснювався по трьох напрямках: пенсійне забезпечення, соціальна допомога, матеріально-побутове обслуговування одиноких непрацездатних громадян. Через 50 років роботи відділ у 1994 році перейменовано на управління соціального захисту населення.

У 2001 році управління соціального захисту перейменоване на управління  праці та соціального захисту населення і здійснює повноваження з питань соціального захисту за 60 напрямах.

В жовтні 2005 року здійснена реорганізація управління шляхом приєднання відділу субсидій, який існував самостійно з 1995 року і весь цей час очолювала його Дацун Ольга Петрівна.

Керівники, які очолювали соціальний захист

Горбатюк Олександр Кузьмич16.01.1963 – 11.03.1980рр. завідуючий міським відділом соціального забезпечення виконкому Хмельницької міської ради депутатів трудящих;  
Лаган Анатолій Олександрович1980-1987рр.- завідуючий міським відділом соціального забезпечення міськвиконкому  
Закриницький Анатолій Фадійович01.12.1987 – 25.04.1989рр.  завідуючий міським відділом соціального забезпечення міськвиконкому;  
Марценюк Валерій Васильович19.06.1989 – 11.10.1990рр. завідуючий відділом соціального забезпечення міськвиконкому;  
Федоров Іван Іванович23.10.1990 – 06.09.1992рр. завідуючий відділом соціального захисту міськвиконкому; 07.09.1992 – 02.1994р. завідуючий відділом соціального захисту міської адміністрації; 02. 1994 – 06.1994рр. начальник відділу соціального захисту населення; 04.08.1994 – 03.12.2002рр. начальник управління праці та соціального захисту населення;  
Гулько  Надія Іванівна18.12.2002 – 13.10.2006рр. начальник управління праці та соціального захисту населення;  
Воронецький Словян Ільковичз 18.10.2006 року призначений на посаду начальника управління праці та соціального захисту населення
Поділитись