Робоча зустріч з представниками ГО  щодо надання соціальної послуги «супровід під час інклюзивного навчання»

22 липня на базі Хмельницького  міського центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Школа життя», відбулася робоча зустріч, з метою обговорення проблематики соціальної роботи з дітьми з інвалідністю в громаді.

Присутніми були: ГО «Орфанні за життя», ГО «Я Українка», ГО «Центр реабілітації та відновлення», ГО «Агапе», Український Червоний Хрест Хмельницького району, Хмельницький ОО ТЧХУ, БО «БФ «Рокада», ГО «Жіночий хаб», ГО « Світ у барвах», представники управління праці та соціального захисту населення.

Соціальна послуга супроводу під час інклюзивного навчання – це соціальна послуга,  яка передбачає комплекс заходів, спрямованих на:

забезпечення повної та ефективної участі дитини з інвалідністю соціальної послуги в освітньому процесі  шляхом надання підтримки та допомоги в пересуванні, самообслуговуванні, комунікації, харчуванні, орієнтації у просторі, а також на забезпечення безпеки в приміщенні, на території закладу дошкільної освіти, закладу освіти, який забезпечує здобуття повної загальної середньої освіти, на іншій території під час екскурсій, навчальних поїздок, інших заходів, передбачених освітнім процесом.

Надавачем соціальної послуги можуть бути: юридичні та фізичні особи, фізичні особи-підприємці, які відповідають критеріям, визначеним Кабінетом Міністрів України, та включені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.

Основні дії та заходи, що становлять зміст соціальної послуги передбачають:

  • допомогу в самообслуговуванні;
  • підтримку у спілкуванні та комунікації з дітьми, педагогами та іншими особами; 
  • організацію харчування та допомогу у прийнятті їжі; 
  • організацію пересування та допомогу під час пересування; 
  • спостереження за станом здоров’я, допомогу в проведенні необхідних процедур; 
  • допомогу під час занять у гуртках, секціях, клубах, культурно-освітніх, спортивно-оздоровчих, науково-пошукових об’єднаннях на базі закладів освіти;
  •  допомогу під час ігрової діяльності для дітей дошкільного віку, інших видів діяльності під час освітнього процесу; 
  • допомогу під час здійснення рухової активності; 
  • організацію денного відпочинку (сну) у закладах дошкільної освіти.

Під час робочої зустрічі було надано всю необхідну інформацію для можливості надавати соціальну послугу недержавними надавачами, що має поліпшити якість надання самої послуги та тісну співпрацю влади та громади.

Контакти для отримання більш детальної інформації щодо послуги «асистент дитини»: тел. 79 48 84, вул. Проскурівська, 56, каб. 14. У будні з 8:00 до 17:00.

Поділитись