Україна долучилася до участі у ще одній програмі ЄС!

Відкрито можливість для участі всіх регіонів України у програмі Європейського Союзу URBACT IV на період 2021-2027 років (Urban Development Network).

8 грудня 2023 р. Україна долучилася до Програми. Програма охоплює всю територію країн-учасниць і відкриває додаткові можливості, зокрема для міст та громад.

Програма має великий досвід роботи у питаннях підтримки міст та регіонального розвитку, а саме відкриває можливості щодо:

– розширення потенціалу міст для проектування планів та стратегій сталого міського розвитку;

– практичного застосування ключових принципів сталого розвитку міст та інтегрованого територіального розвитку;

– сприяння європейській єдності та солідарності через навчання та обмін між містами з усіх регіонів Європи;

– покращення обізнаності щодо питань цифрових технологій, навколишнього середовища та гендерних аспектів діяльності всіх учасників Програми;

– співпраці з іншими програмами Interreg C та їх платформами (наприклад, Policy Learning платформа програми міжрегіонального співробітництва Interreg Europe, до якої Україна долучилася у цьому році).

Пріоритетом Програми є сприяння інтегрованому сталому розвитку міст через співпрацю у рамках трьох тематичних мереж:

– Мережа планування спільних дій, що передбачає розробку інтегрованих планів дій за участі всіх заінтересованих осіб, що забезпечить єдиний підхід до сталого місцевого розвитку;

– Мережа обміну, що передбачає поширення та впровадження кращих практик;

– Мережа інновацій, що передбачає адаптацію успішного досвіду та розробку інвестиційних планів.

Наразі Програма реалізується 27 державами-членами ЄС, Норвегією та Швейцарією, державами-кандидатами до вступу в ЄС, де діє Інструмент передвступної допомоги ЄС (IPA): Албанія, Чорногорія, Сербія, Північна Македонія та Боснія й Герцеговина.

Загальний бюджет Програми на 2021-2027 рр. був збільшений та наразі становить майже 87 млн євро.

Ураховуючи зазначене, інформуємо що 26 березня 2024 р. об 11 год. Секретаріат Кабінету Міністрів України організовує проведення інформаційного дня в онлайн-форматі з метою популяризації можливостей Програми та сприяння активній участі українських партнерів.

Відповідно до правил Програми основними бенефіціарами є:

 – міста, міські територіальні громади;

 – підприємства, установи та організації, що перебувають у комунальній власності відповідних міських територіальних громад та залучені в комплексному соціально-економічному розвитку міст (економічний розвиток, енергопостачання, охорона здоров’я, транспорт, тощо);

 – асоціації органів місцевого самоврядування.

 Залежно від конкурсу бенефіціарами можуть бути також університети та дослідницькі центри, діяльність яких пов’язана з розвитком міст.

Детальніше про Програму можна дізнатися за посиланням: https://urbact.eu/eu-city-labs.

Ураховуючи зазначене, просимо заповнити до 14:00 год. 25 березня 2024 року Google-форму, розміщену за посиланням: http://surl.li/rrecz

Поділитись