Хмельницький – активний учасник проекту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства»

Відбулось засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Заступник міського голови, голова координаційної ради Михайло Кривак ознайомив присутніх з підсумками проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» у Хмельницькій громаді, яка тривала з 25 листопада по 10 грудня.

З метою протидії домашньому насильству та прищеплення нетерпимого ставлення громадян до будь-яких проявів насильства протягом акції з громадою міста проводилися семінари, інформаційні онлайн-компанії, трансляції відеороликів, профілактичні бесіди, книжково – ілюстративні виставки, відеолекторії, круглі столи, тренінги, розповсюдження буклетів, провели низку заходів в навчальних закладах міста.

Хмельницька міська рада є учасницею проекту UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні з розбудови муніципальних систем запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», спрямованого на посилення спроможності та ролі муніципалітетів у розбудові стійких механізмів захисту та надання допомоги постраждалим від домашнього насильства. Проєкт передбачає розвиток мережі якісних спеціалізованих послуг і покращення координації та міжвідомчої взаємодії органів і служб на муніципальному рівні, а також активізацію та залучення мешканців громад до запобігання та раннього виявлення випадків домашнього насильства.

За активну роботу в цьому напрямку, зокрема долучення до активності «Кроки до допомоги», реалізованої в межах партнерства за проектом «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», в рамках Всесвітньої кампанії «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства», та плідну співпрацю Хмельницька міська рада отримала лист-подяку від UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

У Хмельницькій міській територіальній громаді в міському Центрі соціальних служб працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, а також 2 мобільних бригади соціально-психологічної допомоги, за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення, UNFРA, БО БФ «Ініціатива».

До Хмельницького міського центру соціальних служб з початку року надійшло 951 повідомлення про вчинення домашнього насильства або насильства за ознакою статі. 1101 ймовірно постраждалих осіб/ постраждалих осіб від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, у тому числі 191 дитина. Здійснено 685 виїздів мобільної бригади, з них планових – 670, екстрених – 15. 1128 осіб охоплено соціальними послугами.

Також у Центрі функціонує кризова кімната на 6 ліжко-місць для надання соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. З початку року тут перебувало 32 особи, зокрема 17 дітей.

На базі міського центру соціальних служб проводиться програма для кривдників, спрямована на зміну насильницької поведінки кривдника. За 2023 рік проходили програму 13 осіб.

У рамках Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства” працівники міського Центру соціальних служб провели низку заходів у навчальних закладах міста взяли участь в активності «Кроки до допомоги» у проекті “Міста та громади вільні від домашнього насильства”, за підтримки UNFPA, яка покликана продемонструвати, що допомога завжди поруч та звертатися за нею – це прості та важливі кроки.

Також під час активності через історію особи, яка потрапила у коло насильства, але вирвалася з нього, розповіли, як важливо вчасно звернутися за допомогою до спеціалізованих служб підтримки.

У ході засідання координаційної ради про роботу у напрямку запобігання та протидії домашньому насильству проінформували представники сектору протидії домашньому насильству Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області, які реагують на виклики, пов’язанні із домашнім насильством на території міста Хмельницького, забезпечують доставку правопорушників до суду, проводять профілактичну роботу з кривдниками, які перебувають на превентивних обліках територіальних підрозділів поліції міста тощо.

«Станом на 1 грудня 2023 року на обліку у підрозділах поліції, що обслуговують територію міста, перебувало 750 громадян, які вчинили домашнє насильство. Продовж січня – листопада 2023 року на обліки поліції додатково поставлено 404 кривдника. Працівники поліції систематично здійснюють перевірки способу життя осіб, які вчиняли домашнє насильство. Стосовно осіб, які вчиняють нові адміністративні та кримінальні правопорушення, вживаються заходи, згідно з чинним законодавством. Інспектори поліції Сектору постійно вживають заходи щодо протидії проявам домашнього насильства. З початку 2023 року опрацьовано 1414 викликів, з них підтвердилось 649. За результатами розгляду матеріалів викликів задокументовано 492 адміністративних правопорушення за ст. 173-2 КУпАП та 9 кримінальних правопорушень за частиною 1 статті 125 ККУ», – розповів начальник сектору протидії домашньому насильству Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області Олександр Сівко.

З метою підготовки пропозицій щодо ефективної реалізації державної політики з питань запобігання та протидії насильству при координаційній раді з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми створено робочу групу з питань запобігання та протидії домашньому насильству.

Поділитись