Як реагувати на насильство в умовах війни – круглий стіл у Хмельницькому

У Хмельницькому представники органів влади та місцевого самоврядування, правозахисники та правоохоронці, працівники соціальних служб та громадські активісти обговорили, як реагувати на насильство в умовах війни, зокрема на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК), та як допомагати постраждалим. Розповідали про уже напрацьовані механізми та вказували на наявні проблеми, зокрема й на необхідність удосконалення законодавства.

Круглий стіл з обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами щодо удосконалення порядку розгляду судом справ про видачу і продовження обмежувального припису» відбувся у Хмельницькій торгово-промисловій палаті.

Учасники обговорення презентували власні напрацювання, які використовують для боротьби з проблемою насильства. Зокрема, говорили, як громадські організації долучаються до захисту прав жінок, які постраждали від домашнього насильства; розповідали про важливість психологічного супроводу жінок в умовах війни; пояснювали, як працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також в чому полягають завдання працівників кризової кімнати соціально-психологічної допомоги таким людям.

Заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна виступила з доповіддю «Імплементація вимог Стамбульської конвеції у законодавстві України. Надання безоплатної  правової допомоги постраждалим системою БПД: порядок, умови і практика».

У межах круглого столу також відбулися панельні дискусії. Під час таких обговорень порушували питання щодо особливостей втілення інклюзивних програм допомоги постраждалим від СНПК; особливостей співпраці між місцевими органами влади та місцевими ГО для ефективного реагування на СНПК; розробки ефективних механізмів реінтеграції постраждалих від СНПК до громад. Адже сьогодні важливо пришвидшити зміни у місцевих підходах до реагування на СНПК та посилити компетенції працівників місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування в реагуванні на такі злочини.

Поділитись