Здоров’я починається із психічного здоров’я

8-10 вересня  логопед Наталія Оліховська та психолог Наталія Мишківська –спеціалісти Хмельницького міського центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Школа життя»  взяли  очну участь у Міжнародній конференції з проблем психічного здоров’я,  що мала назву: “Переосмислення системи психічного здоров’я ”.

Платформою для зустрічі стала гостинна литовська земля. Фахівці різних напрямів – психіатри, психотерапевти, психологи, консультанти, соціальні працівники – об’єдналися для обміну міжнародним досвідом щодо збереження та відновлення психічного здоров’я населення.

Лейтмотивом заходу стало висловлювання: “Здоров’я починається із психічного здоров’я”. Дійсно, в умовах  непростого сьогодення (війна в Україні) надважливою є турбота  людей про власний ментальний стан, тобто психічне здоров’я. Як відзначили спікери конференції, досить серйозною та вартою уваги є боротьба із довготривалими наслідками впливу війни на людський організм. Бо, як підтверджують численні експерименти, довготривале насильство значно поглиблює ризик розвитку  психічних розладів та станів.

Досвід учасників  міжнародної конференції дав можливість зрозуміти, що усі зусилля щодо вдосконалення системи підтримання психічного здоров’я громадян – від індивідуальних до національних і глобальних – є важливими й необхідними.

Чимало виступів були присвячені проблемам підвищення ефективності та доступності послуг, які надаються в Україні в сфері психічного здоров’я. Стати частиною цього процесу мають  сімейні лікарі, психологи, вчителі, соціальні працівники та психіатри.

Поділитись