Проведення фокус групи для планування соціальних послуг в громаді

В рамках дослідження оцінки потреб Хмельницької міської територіальної громади та конкретних її мешканців у соціальних послугах  було проведено зустріч(фокус група) з представниками сімей, які опинилися у СЖО. Зустріч проходила на території Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Цей метод ефективний тим, що можливо не тільки отримати прямі відповіді на поставлені питання, але й почути вагомі аргументи від учасників фокус-групи, чому саме так, а не інакше. Формат групової дискусії дозволяє учасникам глибше зануритися в тему (сфокусуватися на ній). Цим фокус-групи вигідно вирізняються на тлі звичайних глибинних інтерв’ю.

Метою зустрічі було прагнення визначити потреби громади в інтегрованих соціальних послугах та оцінити наявні проблеми з метою подальшого створення та впровадження в громаді планів з розвитку соціальних послуг.

Фокус група відбулася 20 червня 2022 року, в ній приймали участь 5 учасників (5 жінок).  Фактична тривалість фокус групи становила 60 хв. Дослідження проводилося відповідно до опитувальників рекомендованих до використання.

Всі присутні учасники заповнили згоду на участь у дослідженні та опитувальник з питаннями. Під час обговорення у фокус групі виникли деякі проблемні питання, які будуть враховані при визначенні потреб громади у соціальних послугах.

Поділитись