Легалізація трудових відносин і підвищення рівня заробітної плати у пріоритеті міської влади

Днями в управлінні праці та соціального захисту населення за участю працівників фінансового управління проведено зустрічі з керівниками будівельних підприємств -підрядників, які виконують роботи на об’єктах Хмельницької міської територіальної громади за рахунок бюджетних коштів (будівництво доріг, облаштування прибудинкових територій, спорудження дитячих та спортивних майданчиків тощо).

До відома роботодавців доведено інформацію про те, що середня заробітна плата у працівників громади, згідно з податковою звітністю, становить 13 тис. грн. Середній розмір заробітної плати, який зазначається в популярних інтернет-ресурсах, на підставі оголошень, що подаються роботодавцями про вільні вакансії, становить 14 500 грн.

Водночас, ряд роботодавців громади, зокрема будівельники, відповідно до податкової звітності, нараховують заробітну плату значно меншу, ніж в середньому по місту Хмельницькому.

Відповідно, під час зустрічей увага роботодавців акцентувалася на тому, що працівники повинні отримувати гідну заробітну плату, а податки до бюджету громади мають сплачуватись у повному обсязі, без «мінімізації» за рахунок «тіньової» заробітної плати.

Присутнім наголошувалося на відповідальності за порушення трудового законодавства, зокрема на тому, що за одного неоформленого працівника та за виплату заробітної плати «в конверті» передбачено штраф у розмірі 180,0 тис. грн і що не варто ризикувати своїм бізнесом, оскільки розмір штрафу в рази більший, ніж сума податків, які необхідно сплатити протягом року за цього ж працівника.

Зі свого боку, роботодавці обіцяли розглянути можливість підняття рівня заробітної плати.

Працівники відділу праці управління праці та соціального захисту населення вкотре наголошують, що метою заходів, які вживаються, є не накладення штрафів та притягнення роботодавців до відповідальності, а нагадування про те, що трудові відносини мають бути офіційними та максимально прозорими, задля успішного ведення бізнесу та гідної мотивації до праці у працівників.

До відома громадян!

Якщо порушуються ваші права, ви можете звернутись до відділу праці управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 56, або за номерами телефонів: 70-41-46, 65-73-90, 65-22-81.

Поділитись